PDA

بازدید نسخه کامل شده : سوال از موتورهای Ac و دور موتور !؟

vmf
10-29-2005, 04:11 AM
سلام بر برادران برقی !!
می خواستم در مورد موتور های AC ازتون سوال کنم!؟:blink: یعنی اینکه چطور کار می کنند و .....در ضمن بعد از بررسی نحوه کار کردن موتورهای می خواستم در مورد کنترل دور موتور AC هم صحبت بشه و اینکه چرا نمیشه مثل موتور های DC کنترلش رو کرد و...!!؟ و اینکه اگر کنترل سخته پست جریان کنترل کننده های ولتاژ که دور موتور AC رو تغییر می دهند چیه !؟

در ضمن سطح سوادم:: موتور DC رو خوب بلدم(البته موتورهای پیشرفته رو بلد نیستم!) ولی در زمینه موتور AC یک ذره هم حالیم نمیشه :sad:

در ضمن می دونم که توضیحاتش مثنوی هفتاد من میشه ولی منظورم اینه که لینک های آموزشی خوب و مراجع خوبی رو معرفی کنید تا من از آب و گل در بیام:wacko: اگر هم دوست داشتید توضیح بدید که من سرپا گوشم:rolleyes:

mazoolagh
10-29-2005, 12:37 PM
اتفاقا موتورهای Ac رو هم میشه خیلی راحت (امروزه ولی 30 سال قبل نه!) دورشون رو کنترل کرد. در این موتورها دور رابطه مستقیم با فرکانس داره ولی برای ثابت نگهداشتن گشتاور باید هم فرکانس و هم دامنه ولتاژ ورودی رو کنترل کرد.

اینکار هم فقط با استفاده از تکنولوژی Spwm میسره. موتورهای Ac هم ارزونترن (نداشتن سیم پیچ روتور - بجاش فقط یک هسته آهنی دارن) و هم چون جاروبک و ذغال ندارن نگهداری هم نمیخوان. یعنی هم هزینه اولیه و هم نگهداریشون بمراتب کمتره.

کنترل دور هم که الآن با قطعات نیمه هادی سوییچینگ فرکانس و توان بالا قیمت مناسب کاملا عملی و اقتصادیه.

dppictuer
11-11-2005, 08:57 PM
همونطور که دوست عزيزم گفت بايد بگم اين موتور ها داراي تنظيم سرعت بسيار دقيق هستن و نمونه خيلي معروف هم ميشه از موتورهاي سنکرون ياد کرد اگه روشهاي کاريشون رو بخواي بايد بگم که يه حوزه دوار دارن که تمام سيستمشون بر اساس اون هست . خوب حوزه دورا چيه وقتي ما بيائيم و سه تا سيم پيچ با اختلاف درجه مکاني و زماني 120 درجه رو در يک دايره قرار بريم يک ميدان مغناطيس چرخان بوجود مياد که بحش حوزه دوار ميگن.اين حوزه دوار با ايجاد يک ولتاز در ميله هاي روتور و در نتيجه ايجاد يک جريان و از طريق اون جريان هم يک ميدان دوار در اطراف روتور ايجاد ميشه که طبق قانون لنز با ميدان ايجاد کننده خودش مقابله ميکنه و چون فرکانسش کمتر از ميدان اصلي هست و ميزان ميدان دوراش هم کمتر از سرعت دور ميدان دوار اصليست پس شروع به حرکت ميکنه و با حوزه دوار ميچرخه . البته همونطور که خودت گفتي ميشه مثنوي 1000 من .فکرشو بکن رو دياگرام توان موتور حداقل 50 نوع توان تلفات هست که از فاصله هوايي گرفته تا لغزشهاي مختلف رو بررسي ميکنيم . البته اين موتور اي سي سه فاز بود موتور اي سي تکفاز براي خودش داستان جدا داره و نياز به 20 واحد و شايد بيشتر درس دانشگاهي سنگين داره. کتاب اي سي و دي سي هنرستان برق و همينطور کتابي با نام ماشينهاي الکتريکي با تاليف پ.س.سن هست که خيلي خوب هست.

Michael
11-11-2005, 09:32 PM
همونطور که مازولاق گفت امروزه مرسوم ترین روش برای کنترل دور موتور های ac همون Frequency Inverter هست و لاغیر!

dppictuer
11-12-2005, 11:03 AM
خوب نميخواستم اينو بگم ولي حالا چون اسم inverter اومد بايد بگم که دستگاهي با همين اسم با توانهاي متفاوت در بازار هست که دور موتورهاي تکفاز و سه فاز رو کنترل ميکنه و کوچکترين پارمتر هارو در نظر داره و يه فيدبکر داره که رو شفت موتور سه فاز نصب ميشه و تغييرات سرعت رو به دستگاه ميرسونه اونم بنا به مقدار بازخوردي که داشته سرعت رو کم يا زياد ميکنه. اين سيستم ها بسيار گران و بسيار دقيق و صنعتي هستن من کاتالوگ اين دستگاه هارو ترجمه کردم براي واحد زبان فنيم.

vmf
11-12-2005, 08:01 PM
البته اين موتور اي سي سه فاز بود موتور اي سي تکفاز براي خودش داستان جدا داره و نياز به 20 واحد و شايد بيشتر درس دانشگاهي سنگين داره.

خیلی ممنون از ارسلان و پژی!!
فقط چون هنوز به طرزکارش آشنا نیستم میشه یه مقدار بگید چرا تکفازش سختتر از سه فازه!؟ اتفاقا تک فاز که کاربرد بیشتری داره که!؟

راستی سایت خوب هم سراغ داشتید معرفی کنید. ممنون.

Michael
11-13-2005, 02:06 PM
چون همونطور که دوستمون گفت در مورد موتور القایی سه فاز در ساده ترین حالت اگه سه تا کلاف به اختلاف مکانی 120 درجه روی شیار های استاتور قرار بگیرن و ولتاژ سه فاز متعادل به اونها اعمال بشه یه میدان دوار روی استاتور ایجاد میشه که میتونه باعث شروع گردش رتور بشه! :blink:
ولی در مورد موتور القایی تکفاز اگه مثلا دو قطبی باشه یه میدان ثابت و نه دوار ایجاد میشه که فقط دامنه اش متغیره که نمیتونه باعث شروع گردش رتور بشه!

در واقع میان و معادله مربوط به این موج رو به دو بخش تقسیم میکنن که هر کدوم یه موج دوار هستن... یکی راست گرد و یکی چپ گرد که گشتاور کلی که ایجاد میکنن صفر هست!
حالا اگه به یه وسیله ای مثلا با دست بیایم رتور رو در راستای یکی از این میدان ها بچرخونیم کم کم اثر میدان دیگه کم میشه و موتور به کارش ادامه میده.

مرسوم ترین راه برای ایجاد اون گشتاور راه انداز استفاده از یه سیم پیچ کمکی روی استاتوره که اول گشتاور راه اندازی رو تولید میکنه و بعد موتور به یه سرعتی که رسید با یه کلید گریز از مرکز کاملا از مدار خارج میشه.
توی بعضی از موتور ها هم از راه انداز خازنی استفاده میشه...خیلی از این کولر ها روی موتورشون اگه دیده باشی یه خازن گنده! هست که مربوط به همون مدار راه اندازه! :d :)