بازدید نسخه کامل شده : خود آموز الکترونیک - بیمس پرس
Electronics Art
03-18-2006, 12:34 AM
با سلام :)
دوستان من به این بخش خوش آمدید. اگر دلتان میخواهد الکترونیک را یاد بگیرید به جای خوبی مراجعه کرده اید. اینجا میتواند جای خوبی برای استارت شما در جهت یاد گیری الکترونیک باشد. حتی شما می توانید بوسیله مطالبی که اینجا ارائه میشود به سازمان فنی و حرفه ای مراجعه کرده و بعد از پاس کردن یک امتحان یک گواهینامه الکترونیک عمومی بگیرید. به نظر بنده مطالبی که اینجا ارائه میشود برای شما مناسب و به درد بخور خواهد بود و هر کسی که بخواهد الکترونیک را یاد بگیرد میتواند مطالب اینجا را به صورت ترکیبی و هماهنگ با سایر مطالبی که در آینده ارائه خواهیم کرد به کار ببرد. اگه شما هر سوالی در زمینه الکترونیک یا این خود آموز دارید میتوانید همین جا مطرح کنید یا به من پی ام بزنید. در آخر خواهش میکنم اگه کسی در زمینه الکترونیک متخصص می باشد و این خود آموز را مطالعه می کند و احیاناً اشتباهی در مطالب آن ملاحظه می کند حتماً به من خبر بدهد تا اصلاحش کنم. در ضمن برای شبیه سازی مدارات الکترونیکی و یاد گیری هر چه بهتر الکترونیک در یک آزمایشگاه فوق العاده جذاب پیشنهاد میکنم حتماً نرم افزار Proteus رو بر سیستم خود نصب کنید. نسخه 6.7 و فول این نرم افزار را از آدرس زیر با حجم 20.4 مگ دانلود کنید http://engineer.kicks-ass.org/ritvars/proteusPRO6.7SP3.exe
با تشکر
بابا برقی بیمس :)
Electronics Art
03-18-2006, 12:37 AM
سلام دوستان عزیز
در این پست فهرست مطالب مطرح شده در این تایپیک قرار خواهد گرفت. :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------
این لیست به مرور تکمیل خواهد شد . :)
Electronics Art
03-18-2006, 12:40 AM
در ضمن نظر هم یادتون نره که هم مشوق ما خواهد بود هم مطالب رو پر بار خواهد کرد :happy:
Electronics Art
03-18-2006, 12:44 AM
راستی شاید فهرست مطالب ناقص باشه اما در حین ارائه مطالب سعی می کنم
اونا رو کامل بگم و مسائل مرتبط با بحث رو هم مطرح کنم که دست اخر اونا رو هم
به فهرست اظافه میکنیم :)
Electronics Art
03-18-2006, 12:10 PM
سلام
یه توضیح در مورد محتوای مطالب بدم اونم اینکه مطالب اینجا جنبه آکادمیک و تحلیلی نخواهد داشت و تا اون جایی که ممکن باشه از طرح فرمول های پیچیده ریاضی صرف نظر خواهد شد و عمده مطالب به صورت کاربردی مطرح میشه در صورت که نیاز به ارائه مطالب به صورت آکادمیک باشه اونوقت یه رفرنس معرفی میکنیم و میگیم که به اون مراجعه کنید :)
Electronics Art
03-18-2006, 12:13 PM
بشر با پیشرفت زنده است و اگر روزی برسد که از پیشرفت باز بماند و به حالت سکون بیافتد مطمئناً دیری نخواهد پایید که جوامع بشری متلاشی خواهند شد. در مسیر پیشرفت بشر دو علم ریاضیات و فیزیک چنان نقش گسترده ای دارند که کمتر کسی منکر این حقیقت است. پیشرفت بشر همان عواملی است که باعث بهبود وضعیت و نوع زندگی او شده است ، پیشرفتی که به سرانجام رسیدن آن زمانی بس طولانی را طی کرده است ، زمانی به اندازه قرن ها تلاش و کوشش نیاکان ما. ولی در قرن 19 و 20 بود که با کشف جریان الکتریسیته توسط الکساندر ولتا پیشرفت بشر چنان شتاب و جهشی گرفت که در عرص حاضر پیشرفت بشر بر واحد ثانیه از زمان استوار است نه قرن. پیدایش جریان الکتریسیته باعث ایجاد صنعتی به نام برق و پس از آن صنعتی به نام الکترونیک شد که تلفیقی از اوج کاربرد ریاضیات و فیزیک در زندگی روزمره بشر بود. الکترونیک برای بقا و پیشرفت خود اجزا و قطعاتی را عرضه کرد تا با تلفیق آنها با همدیگر گره ای از مشکلات بشر باز کند و نقاط تاریک زندگی او را روشنی بخشد قطعاتی مثل مقاومتها ، خازنها ، سلفها و لامپ های خلاً و بعدها با تیکه بر نمیه هادی ها قطعاتی مثل ترانزیستورها و تراشه ها. علم الکترونیک بعد ها سبب پیدایش کامپیوتر و به طبع آن صنعت نرم افزار شد و سیر تکامل و پیشرفت بشر را در زنگی خویش کامل ساخت. الکترونیک علمی پویا است و رکون در آن تعریف نشده است و این ویژگی منحصر به فرد آن باعث پیشرفت و گسترش روز افزون آن شد. برق و الکترونیک توانست علاوه بر ان که چرخ های صنعت را خیلی سریعتر از قبل بچرخاند و روند تولید در تمامی علوم دنیا را تسریع کند فاصله های هزاران کیلومتری بین ابناء بشر را به فواصلی چند سانتی متری تبدیل کند. بله این الکترونیک بود که تلفن ، رادیو ، تلوزیون و بعد ها کامپیوتر و اینترنت را به خانه های بشر برد تا پایه گذار عصری به نام عصر اطلاعات باشد. دیری نپایید که الکترونیک خود از دوره خلاً یا گاز به دوره نیمه هادی ها رساند و دیجیتال را پایه گذاری کرد. در دوره خلاً عمده فعالیت علم الکترونیک بر مبانی لامپ های خلاً ای بود که بیشتر وظیفه تقویت جریان و ولتاژ الکتریکی را در دستگاه های مثل رادیو و تلوزیون برعهده داشتند ولی این مانعی در سر راه الکترونیک نبود تا او را از طراحی سیستم های پیچیده ای مثل ماشین های محاسبه گر و کامپیوتر ها باز دارد. برای اینکه قدرت الکترونیک را از همان آغاز پیدایش و زمانی که هنوز ابزار قدرتمندی به نام نیمه هادی ها و تراشه ها را در اختیار نداشت به شما نشان دهم مثالی را برایتان ذکر میکنم. در حال حاضر اکثر شما پشت کامپیوترهای شخصی دسکتاپ و یا لپتاپ خود نشسته اید و این مطالب را می خوانید کمی به کامپیوتر خود دقت کنید دستگاهی است تمام الکترونیکی و در حجم بسیار کوچک که مدیون پیشرفت شگرف الکترونیک است ولی در عین این کوچکی چه کارهای عظیم و خارق العاده ای که انجام نمیدهد واقعاً تعجب آور است . این کارهای عظیم توسط تراشه های الکترونیکی انجام میشود که از نمیه هادی ها ساخته شده اند ، تراشه هایی که کار طراحی سیستم های کامپیوتری را برای مهدسین برق بسیار آسان کرده است حتماً حالا میگوید اگر تراشه های الکترونیکی نبود الکترونیک نمی توانست خالق دستگاهی به نام کامپیوتر باشد، ولی جواب این حدس شما منفی است هدف من از طرح این مثال این بود که ذهن شما را آماده کنم برای گفتن این مطلب که الکترونیک قدرتی دارد بی حد و انتها قدرتی که در همان اوایل پیدایش خود را بروز داد. الکترونیک توانست با تکیه بر همان قطعات ابتدایی و حجیم و نادیده گرفتن محدودیت های موجود دستگاه محاسبه گری به نام انیاک ایجاد کند. انیاکی که در دورن ساختمان خود از 18 هزار لامپ خلاً سود می جست لامپ های خلاً ای که در یک نگاه اصلاً بهشان نمی آید که بتوانند محاسبات ریاضی انجام دهند یا رمزی را در یک جنگ جهانی بشکنند و یا محاسبات نظامی را برای پیروزی طرفی که وی را در اختیار دارد انجام دهند ولی این ذهن خلاق بشر در قالب یک مهندس برق است که میتواند چنان هماهنگی و روابطی بین 18 هزار لامپ خلاً ایجاد کند تا بتوانند محاسبات ریاضی را انجام دهند و یا نقش رمز شکنی را ایفا کنند پس حال شما تصور کنید زمانی را دست الکترونیک بسیار باز است و قطعات و ابزاری مثل تراشه های الکترونیکی را در اختیار دارد ، قدرتی که الکترونیک در دنیای امروز از پان برخوردار است به جرات میتوان گفت هیچ علمی از ان برخودار نیست. الکترونیک توانسته است خود را در تمامی ابعاد زندگی بشر مطرح کندو زندگی را برای بشر بسیار راحت کرده است فقط کافی است به دستگاه های الکترونیکی که در اختیار دارید نظری بیاندازید رادیو ها ، تلوزیون ها ، موبایل ها ، کامپیوترها ، کنسول های بازی و ... الکترونیک همچنین پیشرفت سایر علوم را نیز تسریع کرده و بسیار به آن ها کمک کرده از پزشکی گرفته تا نجوم و جامعه شناسی و کشاورزی و صنعت نفت و پتروشیمی و ... الکترونیک حتی به پیشرفت علوم ریاضی و فیزیک که بنیانگذار خود او هستند نیز کمک می کند زمانی که فرآیند های پیچیده فیزیکی یا محاسبات و روابط پیچیده و عظیم ریاضی را توسط ابرکامپیوترها در عرض چند ثانیه شبیه سازی و تجزیه و تحلیل کرده و نتایج آن را اعلام میدارد می توانید به قدرت خارق العاده آن پی ببرید. اینجاست که شخص من از الکترونیک به نام " هنر الکترونیک یا The Art of Electronics " یادم میکنم و نام کاربریم را در محیطی مجازی که بنیانگذار و گرداننده آن سیستم های الکترونیکی است Electronics Art می گذارم و به این مسئله افتخار میکنم که در این راه قدم برداشته ام و با مشاهده پیشرفت این علم سرتاسر وجودم غرق غرور میشود.
امیدوارم در این پست توانسته باشم شما را به یادگیری الکترونیک تشویق و ترغیب کنم. و شما را تشنه مطالب برقی و الکترونیکی کرده باشم ، پس منتظر دیگر مطالب من درباره الکترونیک باشید
ممنون - یه بابا برقی :)
Electronics Art
03-18-2006, 12:44 PM
خوب از اونجایی که یاد گیری الکترونیک با انجام دادن آزمایشات و بستن عملی مدارت بسیار جالب و لذت بخش میشه و با توجه به این که قیمت وسایل آزمایشگاهی الکترونیک یه نمه زیاده پیشنهاد من شبیه سازی نرم افزار هستش همون طور که تو اولین پستم آدرس دانلود نرم افزار Proteus رو دادم در این پست یکم درباره اون و شبیه سازی نرم افزاری توضیح میدم :)
خوب نرم افزارهایی مثل Protel 99 SE و PSpice و Orcad و MATLAB قادر به شبیه سازی مدارات الکترونیک هستند ولی هر کدومون تو یه زمینه معروف و کاربردی هستند مثلاً نرم افزار Protel یه نرم افزار حرفه ای برای طراحی PCB یا فیبر مدار چاپی هستش و در صنعت 99 درصد از این نرم افزار استفاده میکنن این نرم افزار قادر به سیموله یا شبیه سازی مدارات هستش حیطه کارش هم مدارات آنالوگ هستش ولی شبیه سازی این نرم افزار اصلاً جالب و به درد بخور نیستش و کمتر کسی رو میتونید پیدا کنید که از شبیه سازی این نرم افزار استفاده بکنه و برعکس اکثر قریب به اتفاق افراد از قابلیت طراحی PCB اون استفاده میکنند البته در ورژن جدید نرم افزار پروتل که به نام Protel DXP یا Altium معروف هستش امکانات جالبی گنجوده شده و کاربری امکانات قبلی بهینه شده مثل شبیه سازی زبان توصیف سخت افزار VHDL البته همون طور که گفته شد حیطه اصلی کار نرم افزار پروتل طراحی PCB هستش - نرم افزار PSpice نسخه دانشجویی نرم افزار بزرگ Hpice هستش و بیشتر در دانشگاه ها ازش استفاده میشه برای تحلیل مدارهای موجود تو دروس تحلیل مداراهای الکتریکی یک و دو و الکترونیک یک و دو و سه . PSpice در تحلیل علمی مدارات انالوگ خیلی مفیده ولی بازم هم برای شبیه سازی Real Time و On Line ( اونطوری که در عمل مشاهده میشه ) اصلاً مناسب نیست - نرم افزار Orcad هم خصوصیات PSpice رو داره البته از نظر امکانات و کتابخونه قطعات از PSpice بهتره - نرم افزار ریاضی MATLAB هم قادر به شبیه سازی مدارات و سیستم های مختلفی الکترونیکی هستش و بیشتر حیطه کار اون شبیه سازی و تحلیل ریاضی مدارات و سیستم ها هستش - خوب حالا میریم سراغ نرم افزار Proteus که برنامه ای مفید هستش برای شبیه سازی مدارات به صورت واقعی حدود پنج شش سال هستش که یک نرم افزار فوق العاده برای شبیه سازی مدارات دیجیتال ، آنالوگ ، میکروکنترلرها و طراحی فیبر مدار چاپی اومده به اسم Proteus ( پروتیوس ) این نرم افزار محصول شرکت Labcenter انگلستان هستش به آدرس http://www.labcenter.co.uk یک نرم افزار فوق العاد عالی و کاربر پسند که بشدت بین دانشجویان و صنعت محبوب هستش و از سیستم هوشمند شبیه سازی ISIS و سیستم مدلینگ مجازی VSM استفاده میکنه من هر چه از این نرم افزار تعریف کنم نمیتونم اون منظور اصلیم رو تو ذهن شما ایجاد کنم خودتون باید باهاش کار کنین و بفهمین که من چی میگم شما میتونین نسخه 6.7 این نرم افزار رو از لینک زیر دانلود کنین این نرم افزار در خیابان جمهوری تهران 8000 هزار تومان فروخته میشه ولی شما میتونین اون رو از لینکی که من میدم دانلود کنین با حجم تقریباً 20 مگا بایت آخرین نسخه این نرم افزار نسخه 6.9 هستش که هنوز نسخه کرک شده اون بیرون نیومده نسخه 6.7 سرویس پک 3 رو از اینجا دانلود کنین http://engineer.kicks-ass.org/ritvars/proteusPRO6.7SP3.exe این نسخه مثل اکثر نرم افزار ها مشکل دمو بودن رو نداره اصلاً به کرک هم احتیاج نداره چون نسخه ثبت شده اون هستش که توسط تعدادی از دوستان من در ترکیه تهیه شده بنابراین مشکلی نداره و خیلی عالی هم کار میکنه بیرن حال کنین بعد از اینکه دانلودش کردین نصبش کنین اگه در هنگام اجرا با مشکل مواجه شدین ممکن هستش که لایسنس برنامه نصب نشده باشه برای نصب لایسنس برنامه در مسیر Start >> All Programs >> Proteus 6 Professional فایل Licence Manager
رو اجرا کنین در قسمت چپ برنامه اولین گزینه رو انتخاب کنین و دکمه Install رو در پایین برنامه کلیک کنین تا لایسنس نصب بشه حالا برنامه ISIS 6 Professional رو از همون آدرس اجرا کنین اگه برنامه با موفقیت اجرا شده و محیط طراحی رو مشاهد کردین کلید P از کیبورد رو فشار بدین تا کتابخونه قطعات نرم افزار ظاهر بشه حالا اسم یا شماره قطعه مورد نظر خودتون رو تایپ کنین اگه قطعه مورد نظر در کتابخونه موجود باشه در سمت راست نشون داد میشه و شما با کلیک کردن رو اسم قطعه ظاهر شده در لیست ، اون رو به پروژه خودتون اضافه میکین بعد از این که تمامی قطعاتتون رو انتخاب و به پروژه اضافه کردین کتابخونه رو ببندین حالا قطعات در سمت چپ نرم افزار لیست شدن هر کدوم رو که انتخاب کنید و تو محیط طراحی یه بار کلیک کنید اون قطعه به مدار اضافه میشه برای عوض کردن مشخصات قطعه یه بار روش راست کلیک کنین تا قرمز بشه بعد روش چپ کلیک کنین تا پنجره ویرایش مشخصات باز بشه حالا تغییرات رو اعمال کنین و OK کنین برای سیم کشی بین قطعات هم نشانگر ماوس رو به پایه قطعات نزدیک کنین تا تبدیل به ضربدر بشه بعدش یه بار کلیک کنین و ماوس رو به پایه قطعه دیگه ببرین و دوبار یه بار کلیک کنین تا پایه ها به هم وصل بشن برای پاک کردن سیم یا قطعات هم میتوین روش دوبار راست کلیک کنین برای اجرا کردن مدار هم دکمه play در گوشه پایین سمت چپ برنامه رو بزنین و برای متوقف کردن هم دکمه stop رو بزنین اصلی ترین تولبار برنامه تولبار سمت چپ هستش چند تاز از مهم هاش رو براتون میگم برای گذاشتن گراند یا زمین در مدار روی هشتمین آیکون از سمت بالا ( همونی که دو تا فلش در خلاف جهت هم هستند ) کلیک کنین و گزینه GROUND رو انتخاب کنین برای اضافه کردن دستگاه های اندازه گیری مثل ولتمتر و اسیلوسکوپ و این جور چیزا هم رو پانزدهمین آیکون کلیک کنین همونی که روش عکس ولتمتر هستش برای برگشتن به قطعات هم رو اولین آیکون کلیک کنین همونی که یه مثلث هستش با سه تا پایه برای چرخوندن قطعات هم از چهارتا فلش آبی سمت چپ ، پایین نرم افزار استفاده کنین البته قبلش قطعه مورد نظر رو با راست کلیک کردن انتخاب کنین این اصول کار با این نرم افزار بودش بقیه اش رو خودتون باید کار کنین یا از Help نرم افزار استفاده کنین مثلاً برای آوردن بعضی از قطعات از کتابخونه کلمات زیر رو تایپ کنید
RES برای مقاومت
CAP برای خازن
BATTERY رای باطری
و ...
بازم همون بابا برقی :happy:
Electronics Art
03-18-2006, 04:22 PM
همه مداراهای های الکترونیکی که شما دیده اید به صورت یک سیستم منسجم طراحی شده اند .سیستم یعنی مجموعه ای از قطعات و بخش ها که بصورت هماهنگ با همدیگر کار می کنند تا هدف یا اهدافی را برآورده سازنند. و در این بین این بخش ها با همدیگر تبادل اطلاعات و انرژی می کنند. تمامی سیستم های الکترونیکی را میتوان به سه قسمت وروردی ، بخش پردازش و خروجی تقسیم کرد. مثلاً شما یک گیرنده رادیوی را در نظر بگیرید :
http://my.blackmice.com/imagecenter/full/82/1142684878.gif
همین طور که می بینید یک رادیو که یک دستگاه الکترونیکی است از سه قسمت اصلی ورودی ، واحد پردازش و خروجی تشکیل شده است. امواج رادیویی به عنوان اطلاعات ورودی و خام از طریق دستگاه ورودی یعنی آنتن وارد رادیو میشود همان طور که قبلاً گفتم اجزای یک سیستم برای برآورد هدف نهایی سیستم با یکدیگر تبادل اطلاعات و انرژی می کنند ولی نوع این اطلاعات و انرژی باید توسط قسمت های مختلف سیستم قابل درک باشد سیستم های الکترونیکی فقط جریان الکتریکی را به عنوان مبنای تبادل اطلاعات با همدیگر قبول میکنند ولی در اینجا امواج رادیویی که از نوع امواج الکترومغناطیسی هستند توسط مدارات گیرنده قابل پردازش نیستند پس این وظیفه آنتن است تا امواج الکترومغناطیسی را به جریان و سیگنال الکتریکی تبدیل کند در الکترونیک به وسیله ای که یک نوع انرژی را به نوع دیگری از انرژی تبدیل می کند مبدل یا ترانس دیوسر می گویند مثلاً بلندگو یک ترانس دیوسر است چون سیگنال الکتریکی را به صوت تبدیل می کند که توسط انسان قابل درک است بعد از دریافت امواج الکترومغناطیسی توسط آنتن و تبدیل آن به سیگنال الکتریکی و اعمال این سیگنال به واحد پردازش عملیات اصلی آغاز میشوند این سیگنال الکتریکی که حاوی اطلاعاتی مثل صدا و موسیقی است در قسمت پردازش انتخاب ، تقویت و آشکارسازی میشود و پس از استخراج سیگنال صوت این سیگنال به بلندگو اعمال میشود تا به ارتعاشات مکانیکی مولکول های هوا که توسط گوش انسان قابل دریافت و درک است تبدیل کن که همان صوت یا صدا است. خود واحد پردازش به تنهایی یک سیستم است و میشود آن را به بخش های کوچکتر تقسیم کرد این کار در شکل زیر نشان داده شده است البته توجه داشته باشید که در مطالب آینده تک تک این قسمت ها تشریح میشود پس نگران نباشید
http://my.blackmice.com/imagecenter/full/82/1142684949.gif
در سیستم های الکترونیکی مثل رادیو هر بلوک به طور جداگانه طراحی میشود و سپس این بلوک ها به همدیگر کوپل یا متصل میشوند. ما باید ویژه گی های ورودی و خروجی هر بلوک را بشناسیم و هنوز نیازی نیست که بدانیم هر بلوک چطور کار می کند. به این مسئله هم دقت داشته باشید که هر بلوک به یک ورودی تغذیه نیز نیاز دارد تا انرژی لازم برای کار ان بلوک را تامین کند که در این شکل نشان داده نشده است. توجه داشته باشید که اصول صحیح طراحی در مهندسی برق نیز بر همین مشخص کردن و بلوک بندی کردن یک سیستم استوار است. شما برای طراحی یک سیستم الکترونیکی ابتدا باید صورت مسئله و هدف سیستم را برای خودتان تشریح کنید. تا بدانید چه کاری را از سیستم مورد نظر انتظار دارید. سپس بخش های مختلف سیستم را به صورت بلوک بلوک مشخص کنید و سپس هر بلوک را بصورت جداگانه طراحی کرده و با مشخص کردن ورودی و خروجی هر بلوک آنها را به هم ربط دهید و در مرحله آخر سیستم را کالیبره و تنظیم کرده تا تمامی قسمت ها با یکدیگر مچ شده و به طور هماهنگ جهت تامین هدف نهایی سیستم کار کنند. :)
----------------------------------------------------
واژه نامه :
مدار = Circuit
سیستم = System
ورودی = Input
خروجی = Output
بخش پردازش = Proccesing Block
گیرنده رادیویی = Radio Reciever
امواج رادیویی = Radio Waves
دستگاه ورودی = Input Device
آنتن = Antenna , Aerial
بخش = Block
دستگاه خروجی = Output Device
جریان الکتریکی = Electrical Current
امواج الکترومغناطیسی = Electromagnetic Wave
سیگنال الکتریکی = Electrical Signal
مبدل = Converter
ترانس دیوسر = Transducer
بلند گو = LoadSpeaker
کوپل = Couple
:happy: :)
Electronics Art
03-18-2006, 04:57 PM
خوب دوستان من تا اینجا اگه نظری ، حرفی ، پیشنهادی ، انتقادی یا سوالی دارین مطرح کنید :)
Electronics Art
03-18-2006, 09:38 PM
سلام
فایل اتچ شده این پست را دانلود کنید. این فایل حاوی شماتیک علمی و علائم قراردادی حدود 64 قطعه الکتریکی و الکترونیکی است که در طی مطالب این خود آموز به آنها نیاز خواهید داشت در رسم مداراهای الکتریکی و الکترونیکی برای حذف زبان بین المللی نقشه ها و خوانایی آنها در تمامی نقاط جهان از این علائم استفاده میشود. بهتر است این علائم و نام انها را به خاطر بسپارید توضیح عملکرد و کاربرد انها در پست های آینده مطرح خواهد شد. در ضمن تهیه و تنظیم این فایل کار من نیست. :)
Electronics Art
03-22-2006, 11:17 PM
خوب بابابرقی های آینده سلام ، امیدوارم تا حالا نوشته های من براتون مفید بوده باشه :)
مدار الکتریکی چیست ؟
عامل محرکی که در سیستم های الکترونیکی باعث کار سیستم میشود انرژی الکتریکی است. برای استفاده از انرژی الکتریکی می بایستی مدار الکتریکی ( Circuit ) تشکیل شود. یک مدار الکتریکی شامل اجزاء یا قطعاتی مانند مقاومت ، لامپ ، ترانزیستور ، دیود و ... است.هر مدار به یک منبع تغذیه الکتریکی مانند باطری متصل می شود. سیم ها ، یا نوارهای ارتباط دهنده مدار ، از یک ماده هادی الکتریسیته خوب مانند مس تشکیل می شوند. وقتی می گوییم یک مدار الکتریکی تشکیل شده است که اتصال دهنده ها و سایر قطعات ، یک حلقه بسته را بوجود آورده باشند ، تنها در این صورت است که جریان برق برقرار می شود. :)
Electronics Art
03-23-2006, 12:09 AM
خوب این اولین کوئیز تو این خود آموز هستش :happy: پس خوب بهش جواب بدید ، تقلب هم نکنید :)
ا) در شکل زیر نام علائم اختصاری زیر را بگوئید.
http://i1.tinypic.com/s1n6op.gif
2) در مدار شکل زیر سه عدد لامپ L1 و L2 و L3 به صورت سری و پشت سر هم قرار گرفتند. در این مدار یک باطری و یک کلید بسته وجود دارد. به نظر شما اگر لامپ L3 بسوزد ( قطع شود ) چه اثری روی دو لامپ دیگر می گذارد ؟ چرا ؟
http://i1.tinypic.com/s1n6vl.gif
3) در مدار شکل زیر سه تا لامپ L1 و L2 و L3 بصورت موازی یا در کنار هم بسته شده اند. و هر سه تای انها توسط یک باطری تغذیه شده و توسط یک کلید روشن و خاموش میشوند. در صورتی که لامپ L2 بسوزد ( قطع شود ) چه اثری روی دو تا لامپ دیگر می گذارد ؟ چه تاثیری روی نور دو لامپ دیگر می گذارد ؟
http://i1.tinypic.com/s1n6z9.gif
4) در مدار شکل زیر اگر لامپ L2 بسوزد ( قطع شود ) چه اثری روی سه لامپ دیگر میگذارد ؟ نورشان چه تغییری میکند ؟
http://i1.tinypic.com/s1n780.gif
5) با زدن کلید در مدار زیر چه اتفاقی می افتد آیا لامپ روشن میشود ؟
http://i1.tinypic.com/s1n76o.gif
خوب بابا برقیای عزیز حالا به این سوالا پاسخ بدید :happy: البته خیلی خیلی ساده هستند :)
Electronics Art
03-28-2006, 11:41 AM
خوب بابابرقیای من کسی نمیخواد این کوئیز رو جواب بده ؟ :wink:
سوال 2 : مدار قطع ميشه گمونم قاعدتا نبايد روشن بشه . اگر هم بشه اون 2 تاي ديگه پر نورتر ميشند :دي
سوال 3 :2 لامپ ديگه روشن ميشند . اگه اشتباه نكنم با نور بيشتر
سوال 4 : L1 , L2 روشن ميشند . و نورشون هم بيشتر ميشه .
سوال 5 : لامپ روشن نميشه :دي
چند شدم استاد؟http://www.smileygenerator.us/community/html/emoticons/happy_crying.gif
Electronics Art
04-04-2006, 03:19 PM
خوب جواب کوئیز اول : :)
سوال اول :
A : کلید
B : مقاومت
C : ترازیستور BJT نوع منفی یا NPN
D : لامپ رشته ای
E : باطری
F : دیود یکسوساز
سوال دوم :
هیچ کدام از دو لامپ دیگر روشن نمی شوند ، چون مدار سری است و شرط برقراری
جریان در مدار بسته بودن مدار است و با قطع شدن یکی از لامپ ها جریان مدار قطع
شده و لامپ ها روشن نمی شوند
سوال سوم :
لامپ L1 و L2 روشن باقی می مانند و نورشان بیشتر می شود چون با قطع شدن
لامپ L3 جریا مصرفی آن هم قطع شده و جریان این مصرف کننده بین دو لامپ دیگر
تقسیم میشود و نور انها بیشتر میشود
سوال چهارم :
لامپ L1 خاموش میشود چون در یک مسیر سری قرار دارد و با قطع شدن L2 مسیر
جریان L1 هم قطع میشود و این لامپ خاموش می ماند. اما دو لامپ L3 و L4 روشن
باقی می مانند و نورشان بیشتر میشود چون جریان شاخه اول که قطع شده است
از شاخه دوم عبور کرده و نور دو لامپ L3 و L4 بیشتر می شود.
سوال پنج :
هیچ اتفاقی نمی افتد چون مسیر جریان بعد از لامپ قطع است و شرط برقراری جریان
در یک مدار سری بسته بودن مدار است
در ضمن از حاجی ممنونم که لااقل برای دلخوشی ما یه سری جواب به این سوالات داد http://qsmile.com/qsimages/241.gif
از بقیه همه ممنونم که ما رو به چیزشون هم حساب نکردند :mellow:
Electronics Art
04-04-2006, 03:24 PM
سوال 2 : مدار قطع ميشه گمونم قاعدتا نبايد روشن بشه . اگر هم بشه اون 2 تاي ديگه پر نورتر ميشند :دي
سوال 3 :2 لامپ ديگه روشن ميشند . اگه اشتباه نكنم با نور بيشتر
سوال 4 : L1 , L2 روشن ميشند . و نورشون هم بيشتر ميشه .
سوال 5 : لامپ روشن نميشه :دي
چند شدم استاد؟http://www.smileygenerator.us/community/html/emoticons/happy_crying.gif
خوب حاجی طبق کلید سوالات :
سوال 1 : 0 نمره
سوال 2 : 4 نمره ( با ارفاق ، دو لامپ دیگه اصلاً روشن نمیشن )
سوال 3 : 4 نمره
سوال 4 : 0 نمره ( L1 و L2 خاموش میشن و L3 و L4 با نور بیشتری روشن می مونند )
سوال 5 : 4 نمره
نمره کل : 12 ( برای اولین بار خوبه ) http://qsmile.com/qsimages/241.gif
چون شما مثل بقیه کلاس رو دو دره نکردید آخر ترم 5 نمره ارفاق دارید :)
خوب حاجی طبق کلید سوالات :
سوال 1 : 0 نمره
سوال 2 : 4 نمره ( با ارفاق ، دو لامپ دیگه اصلاً روشن نمیشن )
سوال 3 : 4 نمره
سوال 4 : 0 نمره ( L1 و L2 خاموش میشن و L3 و L4 با نور بیشتری روشن می مونند )
سوال 5 : 4 نمره
نمره کل : 12 ( برای اولین بار خوبه ) http://qsmile.com/qsimages/241.gif
چون شما مثل بقیه کلاس رو دو دره نکردید آخر ترم 5 نمره ارفاق دارید :)
اوه چيز! سوال چهار رو من ميدونستم اما نميدونم چرا عددها رو برعكس گفتمhttp://smilies.sofrayt.com/^/aiw/blink.gif
Electronics Art
04-04-2006, 03:39 PM
اوه چيز! سوال چهار رو من ميدونستم اما نميدونم چرا عددها رو برعكس گفتمhttp://smilies.sofrayt.com/^/aiw/blink.gif
اشکال نداره دفعه بعد جبران میکنی :happy:
daftarekhaterat
04-04-2006, 03:40 PM
بيشين بينيم بابا! اگه اينجوريه پس من هم همه سوالها رو بلد بودم اما امتحان ندادم. hTtp://qsmile.com/qsimages/300.gif
نه والا من بلد بودم نميدونم چيشد جابجا گفتمhttp://smilies.sofrayt.com/^/q/bawling.gif
mazoolagh
04-09-2006, 03:59 PM
خوب - بقیه اش چی شد بابا برقی؟
منتظریم!!
Electronics Art
04-10-2006, 01:07 PM
خوب - بقیه اش چی شد بابا برقی؟
منتظریم!!
حتماً ، یه مقدار طول میکشه بین زمان ارائه مطالب :)
Mercury
04-19-2007, 02:36 PM
ما همچنان منتظريم صابر جان .
Electronics Art
04-20-2007, 08:31 PM
ما همچنان منتظريم صابر جان .
سلام ابراهیم جان
من خودم هم دوست دارم این موضوع رو ادامه بدم چون به امر آموزش خیلی علاقه دارم
و هم دوست دارم که منم به نوبه خودم سهم کوچکی در گسترش محتوای فارسی در وب خصوصاً در حوزه تخصصی خودم داشته باشم
ولی بنا به دلایلی از این امر دلسرد شدم یکی اینکه احساس کردم مطالبی که می نویسم چندان مورد پسند و به درد بخور کاربران نیستش ،
دلیلی دیگه اش هم درسم بود که مشغله زیادی برام ایجاد کرد بود و الان هم ایجاد کرده ،
اگه پیشنهادی داری خوشحال میشم بشنوم
Mercury
04-20-2007, 08:40 PM
سه ماه ديگه ؟! تا اون موقه معلوم نيست كه من زنده هستم يا نه :big_smile: اگر همين انالوگو ادامه بدي منم سعي ميكنم همين چندرقاضي كه از ديجيتال بلدمو بنويسم تا شايد بدرد يكي بخوره ( كه قطعا نميخوره ) :big_smile: مشتري هم به مررور زمان پيدا ميشه .
Electronics Art
04-20-2007, 09:06 PM
حالا شما دیجیتال رو راه بنداز
.: Parham :.
04-20-2007, 09:07 PM
كه قطعا نميخوره
حداقل به درد من میخوره!
pendare_nik
04-20-2007, 10:39 PM
منم از همین تریبون پایه بودن خودمو اعلام میکم (البته برای یاد گرفتن hTtp://qsmile.com/qsimages/302.gif )
ولی هر جا هم کمکی از دستم بربیاد خوشحال میشم بتونم انجام بدم
Mercury
04-20-2007, 10:53 PM
بيا ، مشتريات دارن پيداشون ميشن ، بقيه هم اعلام امادگي كنن .
amironline
04-21-2007, 08:42 AM
الكترونيك جان منم مشتاقم تا از مطالبتون استفاده كنم
اين ترم آز معماري دارم كه قراره با proteus تحويل بديم
راستي اين لينكه (http://engineer.kicks-ass.org/ritvars/proteusPRO6.7SP3.exe)كار نميكنه!؟
Electronics Art
04-21-2007, 10:03 AM
راستي اين لينكه (http://engineer.kicks-ass.org/ritvars/proteusPRO6.7SP3.exe)كار نميكنه!؟
برنامه پروتیوس ورژن های جدیدتری هم داره ولی بهترین و فول ترین ورژن با لایسنسش همین 6.7 هستش که بدون نقص کار میکنه سایتی که روی اون بوده حالا داون شده از لینک های زیر دانلود کن
بخش اول (http://rapidshare.com/files/14657542/ProteusPRO6.7SP3.rar)
بخش دوم (http://rapidshare.com/files/14656636/proteus_6_7_sp3_to_pro.rar)
رمز عبور : rino
پ.ن : من پروتیوس که تو این لینک هستش رو تست نکردم و نمیدونم درست کار میکنه یا نه
سلام بابا برقی من عاشق این چیزام ولی راستشو بخوای الان دیدم اینجا رو
خود من هستم برو که بریم
خوب جواب کوئیز اول : :)
سوال اول :
A : کلید
B : مقاومت
C : ترازیستور BJT نوع منفی یا NPN
D : لامپ رشته ای
E : باطری
F : دیود یکسوساز
سوال دوم :
هیچ کدام از دو لامپ دیگر روشن نمی شوند ، چون مدار سری است و شرط برقراری
جریان در مدار بسته بودن مدار است و با قطع شدن یکی از لامپ ها جریان مدار قطع
شده و لامپ ها روشن نمی شوند
سوال سوم :
لامپ L1 و L2 روشن باقی می مانند و نورشان بیشتر می شود چون با قطع شدن
لامپ L3 جریا مصرفی آن هم قطع شده و جریان این مصرف کننده بین دو لامپ دیگر
تقسیم میشود و نور انها بیشتر میشود
سوال چهارم :
لامپ L1 خاموش میشود چون در یک مسیر سری قرار دارد و با قطع شدن L2 مسیر
جریان L1 هم قطع میشود و این لامپ خاموش می ماند. اما دو لامپ L3 و L4 روشن
باقی می مانند و نورشان بیشتر میشود چون جریان شاخه اول که قطع شده است
از شاخه دوم عبور کرده و نور دو لامپ L3 و L4 بیشتر می شود.
سوال پنج :
هیچ اتفاقی نمی افتد چون مسیر جریان بعد از لامپ قطع است و شرط برقراری جریان
در یک مدار سری بسته بودن مدار است
در ضمن از حاجی ممنونم که لااقل برای دلخوشی ما یه سری جواب به این سوالات داد http://qsmile.com/qsimages/241.gif
از بقیه همه ممنونم که ما رو به چیزشون هم حساب نکردند :mellow:
راستی تو این کویز هم شدت جریان رو مشخص نکردی ، چون اگه شدت جریان بیشتر از نیاز لامپها باشه نور اون یکی ها که روشن بودن نباید زیاد تر بشه
Electronics Art
04-21-2007, 01:33 PM
راستی تو این کویز هم شدت جریان رو مشخص نکردی ، چون اگه شدت جریان بیشتر از نیاز لامپها باشه نور اون یکی ها که روشن بودن نباید زیاد تر بشه
فرض بر اینه که ولتاژ و جریان منبع ثابت هستش
هدف سوال هم بیشتر بررسی کاهش و افزایش مقاومت در مدار هستش
farbod_91
07-11-2007, 10:09 PM
بابا برقی ادامه بده :)
Electronics Art
07-12-2007, 01:35 PM
یکم سرم خلوت تر بشه و تکلیفم مشخص بشه ( ادامه دانشگاه یا سربازی یا ... ) یه فکرایی دارم !
Elend
08-18-2007, 06:06 PM
خروجی شارژر موبایل 480 MAH
خود باتری 750 mah چجوریه رابطش؟
Electronics Art
08-18-2007, 07:08 PM
خروجی شارژر موبایل 480 MAH
خود باتری 750 mah چجوریه رابطش؟
خوب قدرت باطری موبایلتون 750 میلی آمپر در ساعت هستش یعنی تو یه ساعت میتونه 750 میلی آمپر جریان تامین کنه
ولی شارژر تو یه ساعت میتونه 480 میلی آمپر جریان رو برای شارژ باطری تامین کنه و این کار صرفاً باعث میشه که زمان شارژ شدن کامل باطری یکم طولانی تر بشه !
Elend
08-18-2007, 07:13 PM
ممنون!
خوب دلیلش چی میتوه باشه؟! قیمت بیشتر؟ یا..
یه سوال دیگه دلیل انفجار شارژر یا باتری رو میخواستم بدونم
Electronics Art
08-18-2007, 07:22 PM
ممنون!
خوب دلیلش چی میتوه باشه؟! قیمت بیشتر؟ یا..
یه سوال دیگه دلیل انفجار شارژر یا باتری رو میخواستم بدونم
خواهش میکنم
نه از لحاظ قیمت آنچنان تفاوت فاحشی نداره دلیلش فنی هستش
باطری رو با جریان کم و بصورت ملایم شارژ می کنند تا سریع و با جریان زیاد ، اینکار باعث طولانی شدن عمر باطری میشه !
کی منفجر میشه ؟ وقتی که باطری داخل شارژر هستش ؟
Elend
08-18-2007, 07:40 PM
آره یا داخل شارژ هستش
یا خارج بن کل میخوام بدونم
Electronics Art
08-18-2007, 07:50 PM
ببینید وقتی باطری خراب بشه خودش میشه مصرف کننده یعنی جریان میکشه !
وقتی هم که از شارژر جریان زیادی کشیده بشه سارژر گرم میشه و بعدش داغ میشه و بنگ !
چون عبور جریان از هر قطعه الکترونیکی که دارای مقاومت هستش باعث تولید گرما میشه
وقتی این جریان بیشتر از حد مجاز بشه طبعاً قطعه داغ میکنه و وقتی هم که دمای قطعه از حد
مجاز بیشتر شد باعث سوختن و در بعضی مواقع متلاشی شدن (انفجار) قطعه یا قطعات میشه !
Elend
08-18-2007, 08:10 PM
ممنون از اطلاعات
متوجه شدم
حالا چجوری باید متوجه شیم که باتری دچار مشکل شده
Electronics Art
08-18-2007, 08:17 PM
خواهش میکنم
معمولاً
باطری زود به زود دشارژ میشه (شارژش تموم میشه)
باطری شارژ نمیشه
شارژر بشدت داغ میکنه
و ...
Elend
08-18-2007, 08:26 PM
شارژر بشدت داغ میکنه
این مورد الان هستش تو شارژر گوشی جدیدا!http://qsmile.com/qsimages/241.gif
amironline
08-20-2007, 07:05 AM
بابا برقی جون لطفا در مورد مدارهای TTL و آرایشهای مختلفش توضیح بدین
Electronics Art
08-20-2007, 11:58 AM
بابا برقی جون لطفا در مورد مدارهای TTL و آرایشهای مختلفش توضیح بدین
سلام امیر جان
خوبی عزیز ؟
منظورت از آرایش چیه ؟
تکنولوژی های ساختی که تو منطق TTL به کار رفته رو میگی یا چیز دیگه ای منظورته ؟
Electronics Art
08-20-2007, 01:12 PM
خوب TTL یا Transistor Transistor Logic ( منطق ترانزیستور-ترانزیستور) یکی از مدل های ساخت گیت های منطقی هستش
تو این مدل فقط از ترازیستور استفاده میشه حتی اگه جایی نیاز به استفاده از دیود بود دیود رو بوسیله ترازیستور شبیه سازی
می کنند یعنی از پیوند PN بین بیس و امیتر ترازیستور به عنوان یه دیود استفاده می کنند و کلکتورش بصورت NC یا No Connection
می مونه طراحی های مبتنی بر TTL از توان مصرفی کم و سرعت بالاتر بهره می بره.
سایر مدل هایی که برای طراحی گیت های منطقی بکار میره عبارتند از :
DDL - منطق دیود-دیود
RDL - منطق مقاومت-دیود
DTL - منطق دیود-ترازیستور
RTL - منطق مقاومت-ترازیستور
ECL - منطق مدل تفاضلی
I2L - منطق ترازیستور با چند پایه امیتر یا کلکتور
CMOS - منطق ترازیستور های اثر میدان یا MOSFET
و ...
مدل TTL چند تا تکنولوژی توسعه یافته هم داره که چند تاش رو نام می برم
یکیش تکنولوژی Totempole TTL هستش که برای افزایش سرعت سوئیچینگ ترازیستورها تو طراحی TTL
میان خروجی گیت های منطقی رو توسط دو ترازیستوری که یکیش همیشه قطع هستش و اون یکی همیشه
وصل یا اشباع هستش سوئیچ می کنند که این روش باعث میشه سرعت گیت ها افزایش پیدا کنه
Open Collector یا کلکتور باز تکنولوژی دیگه ای از مدل TTL هستش تو این تکنولوژی پایه های کلکتور ترازیستورها
در اختیار طراح هستش و طراح میتونه اونا رو بهم دیگه وصل کنه و از این طریق Wired AND یا AND سیمی درست
بکنه یعنی خروجی دو گیت رو مستقیماً بهم وصل میکنه و این دو خروجی با هم AND می شند بدون اینکه نیازی به
گیت AND وجود داشته باشه
Schottky TTL یا TTL از نوع شاتکی تکنولوژی دیگه ای هستش که باعث شده سرعت های بالاتری رو تو مدل TTL تجربه کنیم
ترازیستورهای شاتکی که تو این طراحی استفاده میشه به دلیل شیوه ساختی که دارند و به Schottky معروف هستند از
نوع ترازیستورهای معمولی سرعت سوئیچ بالاتری دارند.
شماره تراشته ها یا IC های که تو ساخت اون ها از منطق TTL استفاده میشه معمولاً با 74 شروع میشه
مثلاً نوع Generic با سریال SN74 شروع میشه یا مثلاً تراشه های موتورولا با سریال MC74 شروع میشه
بقیه شماره هم بیانگر نوع طراحی و همچنین نوع عملکرد تراشه هستش مثلاً یک تراشه Schottky TTL از
کمپانی موتورولا با سریال هایی مثل MC74S یا MC74LS و ... شناخته میشه که نوع اول Schottky معمولی
هستش ولی نوع دوم یه Schottky با توان مصرف پایین یا Low Power هستش که حرف L از همین عبارت
گرفته شده
نمیدونم منظورت این اطلاعات بود یا چیز دیگه اگه چیز دیگه ای بود بگو تا بگم
امیدوارم به دردت بخوره !
amironline
08-21-2007, 07:22 AM
الان یه سوال برام پیش اومد
این کلکتور چیه؟ یکی از پایه های ترانزیستوره؟
Electronics Art
08-21-2007, 11:28 AM
بله
ترانزیستور کلاً سه تا پایه داره :
بیس
امیتر
کلکتور
معمولاً کلکتور ترازیستور به Vcc یا همون منبع تغذیه وصل میشه و کل تلفات حرارتی و عبور جریان از این پایه هستش به همین علت کلکتور بزرگترین سطح رو در داخل ساختار ترازیستور در مقایسه با بیس و امیتر داره !
amironline
08-24-2007, 06:18 AM
خوب اونوقت کلکتور باز یعنی پایه به جایی وصل نیست!!؟
ضمنا بیس، امیتر و کلکتور چه فرقی باهم دارن؟ چطوری از هم تشخیص داده میشن؟
Electronics Art
08-24-2007, 07:09 PM
خوب ببین ترانزیستور های معمولی یا دو قطبی که BJT نامیده می شود و سر واژه های عبارات Bipolar Junction Transistor
هستش یه المان سه پایه هستش که در بحث نیمه های ها و فیزیک الکترونیک از سه کریستال نیمه های نوع N و P که در
کنار یکدیگرند تشکیل شده است. البته من نمی خوام که در مورد نیمه هادی ها و فیزیک الکترونیک بحث کنم چون مطالب
زیاد و سنگین هستش و مجال پرداختن به آن در این فاروم نیستش پس سعی می کنم یک سری مطالب کاربردی را بگم.
اگر دو قطعه نیمه های دی نوع N در دو طرف و نیمه های نوع P در وسط باشد ترانزیستور از نوع منفی یا NPN است.
اگر دو قطعه نیمه های دی نوع P در دو طرف و نیمه های نوع N در وسط باشد ترانزیستور از نوع مثبت یا PNP است.
سه پایه ترانزیستور BJT بسته به کاری که انجام میدهند امیتر ، بیس و کلکتور نامیده شده اند.
E یا Emitter
B یا Base
C یا Collector
امیتر وظیفه انتشار الکترون را بر عهده دارد و کلکتور وظیفه جمع کنندگی و بیس به عنوان پایه بین این دو قرار دارد که
وظیفه کنترل الکترون ها را بر عهده دارد.
در شکل زیر نسبت تقریبی لایه های N و P در ترانزیستورهای BJT را نشان می دهد.
http://m1.freeshare.us/170fs27467.gif (http://freeshare.us)
امیتر نسبت به بیس و کلکتور دارای ناخالصی بیشتری هستش و ضخامتش حدود چند ده میکرونه در عمل حدود 20 تا 2000
میکرو متر و سطح تماس امیتر بستگی به میزان فرکانس و قدرت ترانزیستور دارد.
لایه بیس نسبت به کلکتور و امیتر دارای ناخالصی کمتری است و ضخامت ان نیز یه مراتب کمتر از امیتر و کلکتور می باشد و
عملاً از چند میکرون تجاوز نمی کند. (به همین علت است که هیچ وقت دو دیود نمی توانند به عنوان یک ترانزیستور عمل کنند
چون لایه بیس که از تماس دو پایه دو دیود با هم ایجاد می شود بسیار بزرگ است)
ناخالصی لایه کلکتور از امیتر کمتر و از بیس بیشتر است. ضخامت کلکتور به مراتب بزرگتر از امیتر است چون تقریباً تمامی
تلفات حرارتی ترانزیستور در کلکتور ایجاد می شود. سطح تماس کلکتور با بیس حدوداً 9 برابر سطح تماس امیتر با بیس است.
خوب ترانزیستورهای BJT چون دارای سه پایه و دو پیوند N و P هستند می توان بصورت دو دیود معادل سازی کرد که این
مدار معادل را در شکل زیر می بینید. البته همان طور که در بالا گفتم این مدار معادل نمیتواند بجای ترانزیستور عمل کند
و صرفاً جهت تشریح و تست نحوه کار ترانزیستور به کار می رود.
http://m1.freeshare.us/170fs276848.gif (http://freeshare.us)
خوب برای تشخیص پایه های یک ترانزیستور BJT ما به یک اهمتر عقربه ای یا یک مالتی متر دیجیتال که قسمت تست دیود
داشته باشد نیازمندیم. ما باید اول ترتیب پایه های B و E و C یک ترانزیستور را پیدا کنیم که نتیجه درست گرفتن از این فرآیند
مستلزم سالم بود ترانزیستور است.
چون وقت تایپ کردن نداشتم با موبایل از یک کتاب که نحوه تست ترانزیستور رو نوشته بود عکس گرفتم و اینجا اتچ میکنم تا ببینید.
اگر سوالی یا مشکلی در درک مطالب داشتید بپرسید تا پاسخ دهم
موفق باشید.
Electronics Art
08-24-2007, 08:22 PM
راستی یادم رفت در مورد کلکتور باز بنویسم
Open Collector امروزه یکی از استانداردهای I/O در طراحی دیجیتال هستش.
بله در چیپ هایی که خروجی کلکتور باز دارند ( مثل پورت P0 در میکروکنترلر 8051 ) خروجی نهایی به یک ترانزیستور داده میشه
که کلکتور این ترانزیستور به هیچ جا وصل نیست یعنی در اصطلاح امپدانس بالاست و همون خروجی مورد نظر ما هستش و طراحی
که از این گونه چیپ ها در مدارات خودش استفاده میکنه خروجی های این گونه چیپ ها رو بوسیله مقاومت هایی که در اصطلاح
مقاومت های بالاکش یا Pull-up نام دارند به ولتاژ تغذیه وصل می کنند یعنی خروجی این چیپ ها در حالت معمولی در سطح یک
منطقی یا 5+ ولت در استاندارند TTL قرار دارند.
مدار زیر تقریباً یک مدار عملی از گیت NAND هستش که خروجی کلکتور باز داره
http://m1.freeshare.us/170fs289270.gif (http://freeshare.us)
اینم جدول صحت گیت NAND فوق هستش که عملکرد اون رو نشون میده
http://m1.freeshare.us/170fs289568.gif (http://freeshare.us)
خروجی کلکتور بازها همواره در سطح یک منطقی هستش و وقتی خروجی به سطح صفر منطقی میره که بیس ترانزیستور
خروجی توسط ولتاژ مثبت تحریک بشه و این ترانزیستور هدایت بکنه و خروجی به سطح صفر منطقی برسه ( کلکتور به زمین
یا GND وصل میشه چون وقتی ترانزیستور سوئیچ می کنه پایه کلکتور به امیتر وصل میشه در اصل اتصال کوتاه میشه البته در
عمل حدود 0.2 ولت بین کلکتور و امیتر در حالت اشباع افت ولتاژ وجود داره که میشه ازش صرف نظر کرد)
farbod_91
11-30-2007, 11:18 AM
ساری تاپیک نزدم
خواستم صرفه جویی شه !
یه بزرگی میگه این رو از کجا تو تهران بخرم؟ و اسمش چیه و ..
1200 to 8 ohm audio power transformer
T1 = 1200:8 ohm audio output transformer (green), Armaco AT-49
or Mouser part number 42TU003, 400mWat
memimo
11-30-2007, 12:29 PM
کسی ebook منبع درسی، درس مدارهای الکتریکی ماله رشته کامپیوتر رو داره؟ چه فارسی چه انگلیسی؟
Electronics Art
11-30-2007, 05:57 PM
مدارهای الکتریکی که کلاً یکی هستش و کامپیوتر و الکترونیک نداره !
برای رشته کامپیوتر احتمالاً فقط سرفصل های مدار 1 تدریس میشه
شما سرفصل هاتو بگو تا بگم !
memimo
11-30-2007, 06:50 PM
مدارهای الکتریکی که کلاً یکی هستش و کامپیوتر و الکترونیک نداره !
برای رشته کامپیوتر احتمالاً فقط سرفصل های مدار 1 تدریس میشه
شما سرفصل هاتو بگو تا بگم !
مرسی!
سرفصلاشو که نمی دونم. ولی اگه لطف کنی یک کتاب پایه که تو دانشگاه ها تدریس می شه رو یه لینکی مینکی از فایلش بدی ممون می شم. همون مدار ۱ که خودت می گی.
این صدری حسن رو دیدم یکم زیاده مفصله. The Art of Electronics هم زیادی سادست. یه چیزه مابین می خوام. یه چیزی کنکوری مانند ولی درسم داشته باشه فقط نکته نه.
Electronics Art
11-30-2007, 07:03 PM
این جزوه مدار یک هستش (http://daneshjoo.parsaspace.com/1.rar)
دانشگاه آزاد نجف آباد - استاد مهدی شانه - مدار های الکتریکی یک
112 صفحه - PDF - اسکن شده رنگی (جزوه دست نویس) - 14 مگابایت
تو وبلاگ دانشجویان این دانشگاه بودش
در ضمن درس الکترونیک با درس مدارهای الکتریکی فرق میکنه !
Electronics Art
11-30-2007, 07:06 PM
اینم دو تا کتاب در مورد مدارهای الکتریکی از سری کتاب های معرف شوم (Schaum) از انتشارات مک گروهیل
Basic Circuit Analysis (http://rapidshare.com/files/1688440/Schaum_s_Outlines-Basic_Circuit_Analysis.rar)
Electric Circuits (http://rapidshare.com/files/1557628/Schaum_s_Outlines-Electric_Circuits.rar)
yaghin
12-28-2007, 12:31 AM
من یه سوالی دارم عبارت peak to peak دقیقا چه مفهومی داره؟کجا بکار میره؟!
تو ویکی پدیا یه چیز مختصر هست اما من می خوام دقیقا بدونم چیه؟
یه سوال دیگه هم دارم چطور fermi level رو برای یه ماده ناشناخته تعیین می کنند؟
daftarekhaterat
12-28-2007, 12:45 AM
من یه سوالی دارم عبارت peak to peak دقیقا چه مفهومی داره؟کجا بکار میره؟!
تو ویکی پدیا یه چیز مختصر هست اما من می خوام دقیقا بدونم چیه؟
یه سوال دیگه هم دارم چطور fermi level رو برای یه ماده ناشناخته تعیین می کنند؟
اول بگم كه دومي رو نميدونم يعني اونقدر اين درس منفور اهالي برق بود كه هيچكس فرمولهاش رو حفظ نميكرد!
پيك تو پك هم يعني از ماكزيموم دامنه تا مينيموم دامنه. مثلا پيك تو پيك y=sin x ميشه 2
yaghin
12-28-2007, 12:47 AM
اول بگم كه دومي رو نميدونم يعني اونقدر اين درس منفور اهالي برق بود كه هيچكس فرمولهاش رو حفظ نميكرد!
پيك تو پك هم يعني از ماكزيموم دامنه تا مينيموم دامنه. مثلا پيك تو پيك y=sin x ميشه 2
خب اینو که می دونستم.وقتی میگیم voltage 150V peak to peak یعنی چی؟چرا نمیگیم 150V خالی!!!
daftarekhaterat
12-28-2007, 12:51 AM
خب اینو که می دونستم.وقتی میگیم voltage 150V peak to peak یعنی چی؟چرا نمیگیم 150V خالی!!!
خب براي اينكه اگه اون پيك تو پيك رو نگيم ميشه 75 ولت ديگه!
75 تا مثبت و 75 تا منفي. خيلي وقتها منظور همون 75 هست ولي گاهي اوقات كه قراره موجها جابجا بشن يا با چيزي جمع بشن و خلاصه منحني از روي مدار x كنده ميشه چيزي كه مهم هست پيك تو پيك يا همون 150 هست.
yaghin
12-28-2007, 01:00 AM
خب براي اينكه اگه اون پيك تو پيك رو نگيم ميشه 75 ولت ديگه!
75 تا مثبت و 75 تا منفي. خيلي وقتها منظور همون 75 هست ولي گاهي اوقات كه قراره موجها جابجا بشن يا با چيزي جمع بشن و خلاصه منحني از روي مدار x كنده ميشه چيزي كه مهم هست پيك تو پيك يا همون 150 هست.
آهاین!!این عبارت برای دستگاههای الکترونیکی خاصی کاربرد داره؟!
daftarekhaterat
12-28-2007, 01:07 AM
آهاین!!این عبارت برای دستگاههای الکترونیکی خاصی کاربرد داره؟!
نميشه گفت براي دستگاه خاص. بهتره بگيم براي موارد خاص. مثلا شارژ و دشارژ شدن خازن.
http://www.mashhadkit.com/2004/Learning/images/AC,%20DC%206.gif
yaghin
12-28-2007, 01:10 AM
نميشه گفت براي دستگاه خاص. بهتره بگيم براي موارد خاص. مثلا شارژ و دشارژ شدن خازن.
http://www.mashhadkit.com/2004/Learning/images/AC,%20DC%206.gif
پس برای اینکه این مفهوم داشته باشه جریان باید مستقیم باشه دیگه!؟
daftarekhaterat
12-28-2007, 01:15 AM
پس برای اینکه این مفهوم داشته باشه جریان باید مستقیم باشه دیگه!؟
يقين جان شما مجبوري ساعت 1 نيمه شب الكترونيك بخوني؟ http://i2.tinypic.com/280k5eb.gif
الان اين عكسي كه من توي پست قبلي گذاشتم چند درصد به جريان مستقيم شبيه هست؟ hTtp://qsmile.com/qsimages/297.gif
yaghin
12-28-2007, 01:17 AM
يقين جان شما مجبوري ساعت 1 نيمه شب الكترونيك بخوني؟ http://i2.tinypic.com/280k5eb.gif
الان اين عكسي كه من توي پست قبلي گذاشتم چند درصد به جريان مستقيم شبيه هست؟ hTtp://qsmile.com/qsimages/297.gif
http://m1.freeshare.us/127fs3556139.gif
eeeee!!من منظورم متناوب بود!!!مرسی مهندس جان.
yaghin
12-30-2007, 01:33 PM
خب سوال دوم منو کسی پاسخ نداد!!!http://dingo.care2.com/c2c/emoticons/hanghead.gif
یه سوال دیگه دارم :
در TIGHT BINDING MODEL این Bloch form چیه؟!یه جورایی شکل توابع ترمودینامیک آماریه؟!
دیگه اینکه محدودیت های این مدل چیه؟!
دیگه اینکه آیا میشه band gap یه ماده رو با تغییر در آرایش شبکه کریستالیش تغییر داد ؟ تاثیر عیوب چقدر روی این قضیه تاثیر داره؟!
pirmard
02-16-2008, 03:06 PM
بحتمل برای اینکه با ولتاژ موثر( rms ) اشتباه نشه .
با هم فرق دارن اینا . واسه همین 150 ولت پیک تو پیک با 150 ولت خالی فرق فوکوله .
پیک تو پیک رو معمولا با اسکوپ می گیرن . ولتمترا نشون نمی دن .
---
یه پست زدیم تاپیک بیاد بالا بابا برقی ببینه ادامه بده آموزشاتشو :big_smile:
yaghin
04-11-2008, 02:38 AM
نمی دونم اینو میشه اینجا پرسید یا نه به هر حال پرسیدم!می خوام بدونم چه شرکت هایی ارائه دهنده تکنیک Electron beam lithography در ایران هستند؟!
yaghin
07-27-2008, 10:06 PM
یکی از اساتید بزرگوار لطفا تعریف ساده علمی این دو واژه را بیان بفرماید:
gate voltage
bias voltage
daftarekhaterat
07-27-2008, 10:17 PM
یکی از اساتید بزرگوار لطفا تعریف ساده علمی این دو واژه را بیان بفرماید:
gate voltage
bias voltage
اساتيد بزرگوار؟! http://i32.tinypic.com/312jtp0.gif
اصطلاحاتي كه گفتي در مورد ترانزيستوره؟!
ولتاژ گيت يعني ولتاژ گيت ديگه. فت ها يه پايه به اسم گيت دارن. يحتمل منظور همون ولتاژه.
ولتاژ باياس هم همون ولتاژ لازم براي راه اندازي اون ترازيستور يا ديوده. مثلا 0.7 ولت براي روشن شدن يه ديود لازمه. يا براي روشن شدن يه ترازيستور ولتاژ باياس بيس اميتر بايد 0.7 باشه.
در ضمن فحش نده.
yaghin
07-27-2008, 10:39 PM
اساتيد بزرگوار؟! http://i32.tinypic.com/312jtp0.gif
اصطلاحاتي كه گفتي در مورد ترانزيستوره؟!
ولتاژ گيت يعني ولتاژ گيت ديگه. فت ها يه پايه به اسم گيت دارن. يحتمل منظور همون ولتاژه.
ولتاژ باياس هم همون ولتاژ لازم براي راه اندازي اون ترازيستور يا ديوده. مثلا 0.7 ولت براي روشن شدن يه ديود لازمه. يا براي روشن شدن يه ترازيستور ولتاژ باياس بيس اميتر بايد 0.7 باشه.
در ضمن فحش نده.
مرسی آقا.
تعظیم.....
yaghin
08-07-2008, 11:12 PM
ببخشید من باز یه سوالی دارم:http://img.blackmice.com/156fs307982.gif
چرا در روابطی که برای میدان الکتریکی بین دو الکترود می نویسیم جنس الکترود دخالتی نداره؟!تا اونجایی که می دونم این روابط معمول برای شرایط ایده آله.در چه شرایطی مبشه از تاثیرش صرف نظر کرد؟!
Elend
09-02-2008, 12:48 PM
http://images.asia.ru/img/alibaba/photo/51720711/American_Type_Two_Flat_Pins_Plug_with_Power_Wire.j pg
آقا تبدیل واسه این بگیرم کافیه؟! با 220 مشکلی نداره؟!
.: Parham :.
09-02-2008, 01:36 PM
اینکه که با ۲۲۰ مشکلی نداره! یه تبدیل میخواد. دیوایست رو باید ببینی ۲۲۰ مشکلی نداشته باشه.
Elend
09-02-2008, 08:07 PM
اینکه که با ۲۲۰ مشکلی نداره! یه تبدیل میخواد. دیوایست رو باید ببینی ۲۲۰ مشکلی نداشته باشه.
100V-240V~50/60Hz 0.12A
میشه دیگه ولی من باید باز بپرسم :bad_smile:
shork
09-02-2008, 08:18 PM
ميشه مشکلی نيست پاورای جديد رو اکثرا اينجور ميسازن ، خودشون بصورت داخلی سوييچ ميکنن .
Elend
09-20-2008, 11:30 PM
سوال
لامپ کریپتون برای استفاده در دسترسه؟! یا به محصولات خاص محدود میشه
Nakamichi
09-27-2008, 02:13 PM
منبعی چیزی که بدرد بخور و پایه ای باشه در زمینه لامپ ( vaccum) و مدارات لامپی وجود داره که بهره مند بشیم؟
و اگر خودتون اطلاعات بیس دارین که در خدمتیم
Power
09-27-2008, 11:13 PM
دایره اش وسیع هست، چه کاربردی مورد نظرتون هست؟
فرکانس بالا، توان بالا، کم مصرف ...
Nakamichi
09-28-2008, 12:50 AM
من واسه تقویت کننده ها و امپ منظورم بود
ممنون
Power
09-29-2008, 09:52 PM
برای باند صوتی که دیگه توجیه نداره (از نظر اقتصادی) ولی از نظر کیفیت شاید هنوز از نیمه هادی ها بهتر باشه (در زمان ما این شاید قطعا بود)
یک نگاهی به کتابهای اینجا (http://www.pmillett.com/tecnical_books_online.htm)بندازین
Mercury
09-29-2008, 11:23 PM
الانم همينطوره . (كيفيت) .
daftarekhaterat
10-14-2008, 09:47 PM
اين قسمت سياه رنگ كه پشت بعضي از برد ها هست چيه؟ كارش چيه؟
shork
10-14-2008, 10:18 PM
يه ic که مستقيم روی برد ساخته شده ، به جهت ارزان سازی بيشتر.
daftarekhaterat
10-14-2008, 10:20 PM
يه ic که مستقيم روی برد ساخته شده ، به جهت ارزان سازی بيشتر.
خب يعني اگه خراب باشه به هيچ طريق قابل تعويض يا تست نيست. http://kay.smiley.free.fr/images/4743.gif
shork
10-14-2008, 10:26 PM
بستگی به سازنده داره بضيا جای پايها برای نصب نمونه اصلی رو هم ميزارن
بضيا نه ، که خوب کاری نميشه کرد.
pirmard
10-14-2008, 11:37 PM
بهش میگن آی سی قیری اصطلاحا
مثل قیره روش ! البته بکنی همون قیرارو زیرش یه چیپست پیدا می کنی
ولی نکته مهم اینه که چیزایی که از این جور چیزا دارن خراب بشن کلهم باید بندازی کنار .
MaFia
11-14-2008, 04:04 AM
درود
2 تا عکس دارم با یه اسم برای یه موضوع می خوام بدونم کافیه برای پیدا کردنش
چون تو این موضوع اطلاعاتی اصلا ندارم
اسمش MF-R040 هست آیا خود این دارای زیر مجموعه است ؟ اگه خیر و خود این هست و باید MF-R040 رو بگیرم کارش اصلا چی هست ؟
Electronics Art
11-14-2008, 06:01 PM
من که منظورت رو نفهمیدم !
می خوای بدونی اون قطعه نارنجی رنگه که تو عکس بعدی به جاش فقط یه سیم ساده لحیم شده چیه ؟
یه جور فیوز پلیمری چند کاره هستش که مدار رو در مقابل جریان زیاد و اتصال کوتاه و دمای زیاد محافظ می کنه !
اسم دقیقش : Multifuse Polymer Positive Temperature Coefficient Resettable Fuse یا PTC
اگه جاش فقط یه سیم ساده لحیم کنی مدار کار میکنه ولی اونوقت دیگه محافظتی در کار نیست !
تو تجهیزات کامپیوتری هم معمولاً برای محافظ از پورت های USB و پورت های شبکه و کلاً درگاه های ورودی و خروجی اطلاعات استفاده میشه
Electronics Art
11-14-2008, 06:09 PM
اینم ویکیش : http://en.wikipedia.org/wiki/Resettable_fuse
raxtastar
11-16-2008, 08:24 PM
سلام مهندس اینجا میشه اشکال پرسید؟
یه آیسی آمپلیفایر استریو رو از رو دیتا شیت ش درست کردم حالا خروجیهام Vc,-Vc شدند(باید درحد چند میلی ولت باشند)
آیسی میشه سوخته باشه؟(سوخته باشه قطع باید بشه نه؟)البته تست کردم اتصال کوتاه با منبع هم نشده
Electronics Art
11-16-2008, 11:39 PM
سلام مهندس اینجا میشه اشکال پرسید؟
یه آیسی آمپلیفایر استریو رو از رو دیتا شیت ش درست کردم حالا خروجیهام Vc,-Vc شدند(باید درحد چند میلی ولت باشند)
آیسی میشه سوخته باشه؟(سوخته باشه قطع باید بشه نه؟)البته تست کردم اتصال کوتاه با منبع هم نشده
سلام
اولاً مهندسی خودتی ، دوماً ما در حد رفع اشکل نیستیم ! :d
left و right ات Vcc+ و Vee- شدند ؟
مدار سمپل موجود تو خود دیتاشیت رو بستی ؟
شماره اش چنده ؟
در مورد سوختن هم الزامی نیست حتماً قطع بشه ممکنه اتصال کوتاه با منبع هم بشه که میگی تست کردی !
raxtastar
11-17-2008, 11:45 PM
اولاً مهندسی خودتی ، دوماً ما در حد رفع اشکل نیستیم !
خوب میگم استاد :دی
شرمنده اسم شما یادم نبود صابر جان
و right ات Vcc+ و Vee- شدند ؟
بله دقیقا! 90 درصد میگم مدار بد بسته شده
مقاومت 9 و 10 رو هم کم کردم تا گین کم بشه ولی نشد
بله از رو دیتا شیت تو این لینک آپ کردم
http://raxfor.persiangig.ir/elec/Desktop.rar
نمی دونم این یعنی اشباع؟( تو کلاس ab با ور رفتن با درایور می شد کاری کرد ولی اینجا رو نمی دونم)
در واقع این داخله یکی از این ضبط های mini-hi-fi بود که به چیزش دادم
صداش عالی بود( برعکس ضبط های فعلی سونی)3 هفته همین یک ذره وقت برد
یه جور فیوز پلیمری چند کاره هستش که مدار رو در مقابل جریان زیاد و اتصال کوتاه و دمای زیاد محافظ می کنه !
اتفاقا همین پریروز تو جمهوری دیدم این فیوز رو پشت شیشه نوشته بود فیوز قابله برگشت!(به نظر یه بار مصرف میاد!)
pirmard
11-17-2008, 11:59 PM
این آی سی رو خریدی الان ؟ چنده قیمتش ؟
آی سی های STK خیلی تخمین از این نظر که خروجیشون کافیه یه لحظه اتصال کوتاه بشه تا بسوزه ! بی بروبرگرد می سوزه در این صورت . کلا خیلی بدقلقن .
اما به لحاظ کیفیت صداشون خیلی خیلی شفافه .
raxtastar
11-18-2008, 12:33 AM
این آی سی رو خریدی الان ؟ چنده قیمتش ؟
به سلام چطوری
بالا گفتم که داخله ضبطهای سونی دیدم این هم داخله یه mini hifi سونی بود . البته جدا هم می فروشند(( یه مغازه بود که شماره های دیگه این آیسی رو آماده با برد و باقی المانها می فروخت فقط یه لحیم کاری ساده می خواست)) 5 تومن فک کنم پولش بود
آی سی های STK خیلی تخمین از این نظر که خروجیشون کافیه یه لحظه اتصال کوتاه بشه تا بسوزه ! بی بروبرگرد می سوزه در این صورت . کلا خیلی بدقلقن
یه 200 واتش رو سوزوندم یعنی همراش کارت صدای آنبردم هم سوخت . 2 تا مقاومت یکی بزرگ یکی کوچیک رو سری کردم از دو سر کوچکتره دادم به pc . یک نرم افزار بود که thd , noise رو نشون میداد
ما به لحاظ کیفیت صداشون خیلی خیلی شفافه .
الان از ic tda برای اسپیکر استفاده می کنند
yaghin
12-16-2008, 12:26 AM
میخواستم بپرسم از کجا میشه خواص الکتریکی یه ماده (مثل ثابت دی الکتریک و رسانایی) رو پیدا کرد؟!هندبوک موثق برای این منظور چیه؟ چنتا ماده دارم که مقادیر داده شده در مقاله با مقادیر داده شده در اینترنت مطابقت نداره؟!یه چنتائیش هم که اصلا هرچی میگردم نیست؟!!چه باید کرد؟!پلیز گاید می:دی
Power
12-16-2008, 02:12 PM
بنظر من داده های هندبوک قابل اعتمادتر از اونهایی هست که تو اینترنت پیدا کردین.
در زمینه برق و الکترونیک و مخابرات و نیمه هادیها و ... جه چیزی میتونه موثقتر از نشریات و کتب ieee باشه؟
yaghin
12-16-2008, 03:35 PM
بنظر من داده های هندبوک قابل اعتمادتر از اونهایی هست که تو اینترنت پیدا کردین.
در زمینه برق و الکترونیک و مخابرات و نیمه هادیها و ... جه چیزی میتونه موثقتر از نشریات و کتب ieee باشه؟
خب من هنوز از هندبوک پیدا نکردم!یعنی نمیدونم از چه هندبوکی باید استفاده کرد!(ماشاالله کم که نیستن!!!)اتفاقا برخی مقالات از سایت ieee هستن اما مثلا در یکی مقدار permittivity ماده dodecylbenzene sulfonic acid برابر 3900 بیان کرده یعنی 3900 برابر permittivity خلا!!!به نظر شما این داده حقیقیه؟!!
وی بولتین نسخه 3.8.0 Release Candidate 1, تمام حقوق محفوظ می باشد ©
2000-2009, نرم افزار تجاری شرکت Jelsoft